Wrzody żołądka

Helicobacter pylori to specyficzna bakteria, której nosicielami jest ok. 80% Polaków, ale tylko u 10-15% wywołuje chorobę wrzodową. Jest jedyną bakterią, która ma zdolność rozwoju w kwaśnym środowisku układu pokarmowego.

Czym są wrzody żołądka

W ponad 90% choroba wrzodowa spowodowana jest bakterią Helicobacter pylori, która rozwija się na błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy, rzadziej w dolnej części przełyku. Dzięki zdolności wytwarzania zasadowego enzymu, nie niszczą jej kwasy wytwarzane w przewodzie pokarmowym, natomiast sama bakteria powoduje niszczenie komórek błony śluzowej. Początkowo są to niewielkie nadżerki, które stopniowo tworzą wrzody żołądka lub wrzody dwunastnicy. Wielkość wrzodów może wynosić od kilku do kilkunastu centymetrów.

Poza bakterią Helicobacter pylori przyczyną wrzodów mogą być czynniki dziedziczne (ryzyko zachorowania wzrasta trzykrotnie) oraz zażywanie przez dłuższy czas niesteroidowych leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych stosowanych przy bólach stawów czy kręgosłupa albo innych schorzeń.

Dodatkowymi czynnikami sprzyjającymi rozwojowi choroby wrzodowej są:

  • palenie papierosów,
  • nadużywanie alkoholu,
  • stres,
  • nieregularne odżywianie.

Objawy choroby wrzodowej

W przypadku zakażenia bakterią Helicobacter pylori w początkowym okresie choroba rozwija się bezobjawowo. Wrzody dwunastnicy występują dwa razy częściej u mężczyzn niż u kobiet. W przypadku wrzodów żołądka częstotliwość występowania jest porównywalna.

Pierwszymi objawami mogącymi wskazywać na obecność wrzodów są:

  • bóle w nadbrzuszu,
  • zgaga,
  • pieczenie,
  • osłabienie,
  • nudności i wymioty.

W miarę postępu choroby objawy wrzodów ulegają nasileniu. Przy wrzodach żołądka ból pojawia się kilkadziesiąt minut po spożyciu posiłku, przy wrzodach dwunastnicy ból pojawia się kilka godzin po jedzeniu i ustępuje po zjedzeniu nawet najmniejszej porcji.

Leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy

Wstępnego rozpoznania choroby wrzodowej dokonuje lekarz pierwszego kontaktu na podstawie wywiadu i to on może skierować pacjenta do specjalisty (gastrologa) lub na wykonanie odpowiednich badań. Najbardziej miarodajnym badaniem jest gastroskopia, która polega na wprowadzeniu przez przełyk wziernika zakończonego kamerą. Dzięki temu lekarz na monitorze komputera może dokładnie ocenić stan błony śluzowej układu pokarmowego i wykryć wszystkie nieprawidłowości.

Wrzody na żołądku są bardzo częstą przyczyną chorób nowotworowych, dlatego podczas badania pobierany jest także materiał do badania histopatologicznego. Dla wielu osób badanie jest bardzo nieprzyjemne, ale można wykonać także gastroskopię bezstresową przez nos (odpłatna).

Dodatkowymi badaniami wykonywanymi w chorobie wrzodowej są prześwietlenie przewodu pokarmowego oraz tomografia komputerowa.

Obecnie leczenie wrzodów nie stanowi większego problemu. Pacjent musi przyjmować dwa antybiotyki i inhibitor pompy protonowej. Kuracja trwa ok. 2 tygodni, a jej skuteczność zależy od dyscypliny pacjenta.

Tylko w przypadku perforacji wrzodów konieczna jest natychmiastowa interwencja chirurgiczna, ponieważ taka sytuacja stanowi zagrożenie dla życia.

2 replies on “Wrzody żołądka”

  1. Wojownik Jacek napisał(a):

    U mnie zdiagnozowano bakterię Helicobacter Pylori. Ale lekarzowi udało się jakoś zatrzymać wrzody żołądka. Jakieś tabletki brałem przez miesiąc, potem delikatna dieta i póki co od trzech miesięcy wrzody chyba nie istnieją, a przynajmniej nie dają żadnych objawów. Kiedyś się mówiło, że trzeba zasuszyć wrzody, ale mój lekarz powiedział, że to bajki.

  2. emeryt napisał(a):

    W jaki sposób stres może powodować jakąkolwiek chorobę? Czy ktoś może podać jakiekolwiek naukowe podstawy tego stwierdzenia, które jest przy praktycznie każdym artykule na temat chorób tzw. XXI wieku? Wrzody żołądka powoduje stres? Czyli co dokładnie przekształca się w co? Czekam na głosy poważnych naukowców, którzy nam takie rzeczy cały czas wciskają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *